Van generatiekloof naar generatiekracht: zo doe je dat
Generaties op de werkvloer: het klinkt als een uitdaging, en in veel organisaties wordt het ook zo ervaren. De oudere generatie zit op een schat aan kennis, maar zou minder flexibel zijn. De jongere generatie bruist van de energie, maar zou te weinig loyaliteit tonen. Stereotypen te over. Maar kloppen ze ook? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je niet in die hokjes blijft denken? Bij Andersom geloven we dat de kracht juist ligt in het waardevrij luisteren en elkaar echt leren begrijpen.
Oordelen staan samenwerking in de weg
De afgelopen jaren zien we het steeds vaker: bij woningcorporaties, bij gemeenten en andere organisaties ontstaat een scherpere scheiding tussen generaties. De ‘oudere generatie’ wordt vaak afgeschilderd als star en minder digitaal vaardig, terwijl de ‘jongere generatie’ wordt gezien als vluchtig en weinig betrokken. Maar deze oordelen zijn niet alleen ongenuanceerd, ze blokkeren ook samenwerking.
Want laten we eerlijk zijn: er zijn zestigers die digitaal fitter zijn dan hun jongere collega’s en er zijn twintigers die vasthouden aan gewoontes. Leeftijd bepaalt niet hoe iemand werkt, denkt of leert. De kunst is om de kracht van verschillende generaties te benutten, zonder te blijven hangen in labels.
Hoe breng je werelden bij elkaar?
Een veelvoorkomend dilemma in organisaties is hoe je verandertrajecten zo inricht dat je iedereen meeneemt. Geef je te veel aandacht aan de ene groep, dan voelt de ander zich buitengesloten. De oplossing? Focus niet op de verschillen, maar op hoe generaties elkaar kunnen aanvullen. Dat begint met het wegnemen van oordelen en het stellen van vragen in plaats van aannames doen. En ook: focus je op het individu niet op een mogelijke groep van individuen, gebaseerd op uitsluitend leeftijd.
Een andere invalshoek is het onderkennen dat wij allemaal ons eigen beeld hebben van de werkelijkheid en de waarheid. Helaas! Iedereen kijkt door een filter. Pas als we ons echt verdiepen in de inzichten vanuit én met de ander, ontwikkelen we een breed en gedragen beeld van de werkelijkheid. Dat is een kwestie van perceptie, belangen en aannames.
Want waarom denken we eigenlijk dat ouderen zich bedreigd voelen door digitalisering? En waarom gaan we ervan uit dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in ervaring en kennis?
Een opzichter van 60 bij een woningcorporatie kent bijna elke bewoner en woning persoonlijk. Die kennis is van onschatbare waarde. Maar in plaats van die kennis in één persoon te laten zitten, kun je een jongere collega laten meelopen en leren. AI kan helpen om informatie vast te leggen en toegankelijk te maken, zonder dat de menselijke factor verloren gaat. Zo benut je het beste van beide werelden.
De mythe van ‘we deden het altijd zo’
Nog zo’n hardnekkige overtuiging: ‘We deden het altijd zo, dus dat is de juiste manier.’ Maar in een wereld waarin technologie zich razendsnel ontwikkelt en klantverwachtingen veranderen, snijdt die uitspraak geen hout meer. Tien jaar geleden printten we alles uit en stopten we het in ordners. Vandaag de dag werken we digitaal en gebruiken we AI om processen te versnellen. Verandering is niet nieuw, maar de snelheid waarmee het gebeurt wél. De wereld om ons heen verandert razendsnel, de klanten veranderen (de samenleving individualiseert en digitaliseert) en dus is het vasthouden aan oude dogma’s belemmerend.
Tegelijkertijd is het net zo onverstandig om alle oude werkwijzen direct als achterhaald te bestempelen. Veel systemen, structuren en methodes bestaan omdat ze werken. De truc is om kritisch te kijken: wat werkt nog steeds en wat kan slimmer?
Respect en nieuwsgierigheid als sleutel
Wat heb je nodig om de samenwerking tussen generaties te versterken? Respect en nieuwsgierigheid. Niet vanuit een oppervlakkig ‘we moeten elkaar respecteren’, maar vanuit oprechte interesse. Waarom doet iemand iets op een bepaalde manier? Wat zit erachter? Waarom werd een proces ooit zo ingericht? Vergelijk het met hoe we soms naar social media kijken. Veel mensen bestempelen TikTok als oppervlakkig en nutteloos. Maar ga je er echt voor zitten en kijk je mee met een jongere gebruiker, dan zie je dat platforms als NOS Stories op TikTok complexe thema’s toegankelijk maken voor jongeren. Het oordeel verdwijnt zodra je écht kijkt en luistert. En dat geldt net zo goed voor de werkvloer.
Probeer het zelf: oordeel uitstellen
Bij Andersom moedigen we organisaties aan om generaties niet als ‘kampen’ te zien, maar als elkaar aanvullende krachten. De uitdaging? Stel je oordeel eens uit.
Oordelen hebben we allemaal, dat is menselijk. Maar hoe bewuster je ermee omgaat, hoe waardevoller de samenwerking wordt. Dus daag jezelf uit: stel je oordeel uit. Toon oprechte interesse en ontdek de kracht van generaties die samen vooruitgaan. Wat kun je van elkaar leren? Hoe pas jij dit toe in jouw organisatie? Wil je hier verder over praten of ontdekken hoe jouw team beter kan samenwerken? Neem contact met ons op.