Geen zin in je werk? Dat voelt je klant, huurder of bewoner direct
In de wereld van dienstverlening, vooral voor woningcorporaties, draait alles om de persoonlijke benadering. Klanten voelen het direct als je er eigenlijk geen zin in hebt. Deze subtiele signalen – een zucht, een gebrek aan enthousiasme, of zelfs gewoon een monotone stem – kunnen een wereld van verschil maken in hoe de klant de interactie ervaart. Maar waarom voelt een klant dat zo snel aan?
Het onbewuste signalen systeem
Mensen zijn van nature gevoelig voor non-verbale signalen. Dit komt omdat we in onze evolutie hebben geleerd om snel te beoordelen of iemand een bedreiging of een bondgenoot is. Dit vermogen helpt ons ook om te voelen of iemand oprecht en betrokken is, of juist niet. Wanneer een medewerker ongeïnteresseerd of ongemotiveerd is, stuurt hij of zij onbewust signalen uit die de klant oppikt. Dit kan variëren van een gebrek aan oogcontact tot het tonen van weinig empathie, of zelfs een subtiele verandering in de lichaamshouding. De klant voelt deze signalen en reageert daarop, vaak zonder dat hij of zij zich daarvan bewust is. Maar het gevoel van ontevredenheid blijft wél bewust hangen. Ook na het contact.
Dienstverlening is altijd persoonlijk
Voor woningcorporaties is dit besef extra belangrijk. Hun huurders kunnen vaak niet zomaar hun woning aanpassen (dat is immers wat het is) en zijn afhankelijk van de service die ze krijgen. Processen en regels kunnen niet altijd worden veranderd, maar een glimlach, een luisterend oor, en een gevoel van welkom zijn, kunnen een groot verschil maken. Als klanten het gevoel hebben dat ze worden gezien en serieus worden genomen, ook bij digitaal contact, dan hebben ze vaak meer begrip voor de de situatie aan de zijde van de corporatie.
Het belang van goede service
Herken je dit: je wordt drie keer doorverbonden en moet steeds opnieuw je verhaal doen? Dit soort ervaringen kunnen frustrerend zijn en zorgen ervoor dat de klant, huurder of bewoner zich niet gezien voelt. Goede service betekent niet alleen efficiëntie, maar ook empathie. Klanten willen weten dat hun problemen worden begrepen en serieus genomen. Zelfs digitaal kan dit worden bereikt door persoonlijke aandacht en maatwerk te bieden, zoals gepersonaliseerde e-mails of snelle (persoonlijke!) reacties via social media.
Fatsoen boven bedrijfseconomische triggers
Voor veel commerciële bedrijven is het verbeteren van de klantenservice alleen al vanuit een bedrijfseconomische trigger essentieel. Betere service kan immers leiden tot hogere klanttevredenheid en loyaliteit. Maar onthoud, het beste uitgangspunt is fatsoen. Klanten zijn mensen, geen nummers, en ze verdienen respect en waardigheid. De individualisering van de maatschappij maakt dit nog belangrijker. Mensen willen zich uniek en gewaardeerd voelen.
Persoonlijk contact is cruciaal
Voor de huurders van woningcorporaties is persoonlijk contact van onschatbare waarde. Dit zijn immers mensen die om verschillende redenen extra ondersteuning nodig hebben. Een vriendelijke stem aan de telefoon, een medewerker die de tijd neemt om te luisteren, en een welkom gevoel creëren, kunnen het verschil maken tussen een negatieve en positieve ervaring. Het is niet alleen goed voor de klanttevredenheid, maar draagt ook bij aan een betere gemeenschap.
Een glimlach voelt de klant meteen
Dus, neem met een glimlach de telefoon op – je klanten, huurders of bewoners zullen het direct voelen. Zorg ervoor dat men zich welkom voelt, zelfs in een telefoongesprek of een e-mail. Wil je daar hulp bij? Neem contact op met Andersom. Wij zijn gespecialiseerd in het verbeteren van klantbeleving en kunnen je helpen om die persoonlijke touch te integreren in ál je klantcontacten.
Kortom, de essentie van goede dienstverlening ligt in de persoonlijke benadering. Door elke interactie met oprechte betrokkenheid en respect aan te gaan, kun je een blijvende positieve indruk achterlaten. Meer weten? Neem contact op.
PS Neem deel aan onze gratis sessie op 20 juni aanstaande en leer je eigenaarschap vergroten. Bij veel woningcorporaties spelen vraagstukken rondom het thema ‘eigenaarschap’. Bijvoorbeeld op het gebied van data, systemen en processen; wie is eigenaar van wat? En ook in (persoonlijk) leiderschap, teamontwikkeling en samenwerkingsvraagstukken zien we het terug. Maar wat ís eigenaarschap precies? Hoe kan ik dat (als manager) bevorderen en beïnvloeden? Daar gaan we mee aan de slag tijdens de kennissessie op 20 juni aanstaande.
Deze middag is bedoeld om met elkaar uit te wisselen over het thema, om elkaar te inspireren en ervaringen te delen. We gaan met elkaar in gesprek: wat speelt er, waar lopen we in de dagelijkse praktijk tegenaan en hoe kunnen we daar beter in handelen? Want vanuit Andersom verbinden wij graag mensen. Om met én van elkaar te leren. Opgeven doe je hier.