“Door die blooper video wist ik het zeker: dáár wil ik werken“
Sinds 1 oktober hebben we er in de persoon van Wiesje Schoemaker weer een enthousiaste organisatieadviseur bij. De 29-jarige Bredase zal de komende tijd vooral bezig zijn met het begeleiden van adoptieprocessen van implementaties bij klanten. Zelf is ze door Andersom ‘geadopteerd’ dankzij een combinatie van gerichte ervaring en persoonlijke eigenschappen. Maar waarom koos zij eigenlijk voor Andersom?
Eerste kennismaking met het vak
Na een studie Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit behaalde Wiesje een master in Communicatie en Beïnvloeding. Al tijdens haar masteropleiding was ze in deeltijd in een fysiopraktijk te vinden als backofficemedewerker. “Ik heb daar een implementatie begeleid van een papieren naar een digitale agenda. In feite was dat al mijn eerste kennismaking met het werk dat ik nu doe, en dat beviel meteen goed”, aldus Wiesje. In 2016 volgde ze een traineeship Informatiemanagement en Verandermanagement bij opleidingsinstituut en detacheringsbureau Breinstein.
Afstand nemen van routines
Op die manier belandde ze bij het Graafschap College in Doetinchem waar ze als adoptiemanager een implementatie van Office 365 begeleidde. Wiesje: “Het werd steeds duidelijker dat het adoptiewerk mij goed ligt. Het geeft mij veel energie om mensen te helpen om afstand te nemen van bestaande routines en nieuw gedrag en systemen aan te leren.” Op een gegeven moment wilde Wiesje weer terug naar Breda en daar hoorde een nieuwe werkgever bij. Dat werd IT-bedrijf OfficeGrip in Oud-Gastel, waar ze als teamlead van de Adoptie-afdeling aan de slag kon.
Vertrekpunt in plaats van sluitpost
“Het leuke aan die job was dat adoptie voor OfficeGrip een nieuwe tak van sport was en ik die dienstverlening mocht gaan opzetten en uitbreiden. Door corona kwam de laatste periode meer de nadruk te liggen op werken met Teams en bijbehorende trainingen. Met andere woorden: vooral herhalend, routinematig implementatiewerk. Terwijl ik juist minder systeemgericht en meer mensgericht wilde werken. Wat dat betreft heeft de term eindgebruiker wel een dubbele betekenis, aangezien de gebruiker vaak als sluitpost wordt gezien in plaats van vertrekpunt.”
Feest van herkenning
Via Laurie van der Lugt, die ze nog kent van hun gezamenlijke tijd bij Breinstein, kwam ook Wiesje met Andersom in aanraking. “Ik herkende mezelf meteen in hun DNA. Dat begon al bij de veelzeggende, ietwat eigenzinnige naam Andersom. Mensen met een andere visie, waarbij niet systemen, maar mensen het vertrekpunt zijn. En waar authenticiteit en anders durven zijn echt wordt gewaardeerd. Na het bekijken van de ‘blooper video’ , waarin al deze elementen samen komen, wist ik het al zeker: hier wil ik werken! De gesprekken die volgden, waarin ook veel ruimte was voor humor, hebben die overtuiging alleen maar bevestigd.”
Nieuwe rol
”In mijn nieuwe rol als projectleider dan wel organisatieadviseur kan ik implementaties veel meer faciliterend en coördinerend benaderen dan puur uitvoerend. Het is gaaf om mensen die bij het horen van de term ICT wit wegtrekken aan de hand te nemen. Wat me verder erg aanspreekt, is het feit dat Andersom zich niet alleen richt op implementaties en digitalisering, maar ook op persoonlijk leiderschap, cultuur en procesoptimalisatie. Bij OfficeGrip had ik al gezien dat deze thema’s een grote invloed hebben op het resultaat van een organisatieverandering of technische implementatie.”
“Andersom gelooft erin dat de mens in de organisatie uiteindelijk het verschil maakt. Als de mens in beweging komt, volgt het resultaat. Dat spreekt mij aan en heb ik ook zo ondervonden. Ze bieden mij nu al de kans om mij nog verder te ontwikkelen op dit menselijke aspect. Dat doe ik met de Management Drives-opleiding en daar zal het wat mij betreft niet bij blijven.”